perjantai 19. elokuuta 2011

Suomi syö

Seisoskelin tänään ruokakaupan kassajonossa ja seurailin mitä edessä oleva parikymppinen tyttö iski hihnalle. Pari litraa rasvatonta maitoa, iso pullollinen juoksevaa margariinia, kalkkunaleikkelettä, kevytruokakermaa, vähärasvaista juustoa ja yksi patukka suklaata. Itselläni, näin light-tuotteiden intohimoisena vastustajana, tuli jotenkin vaikea olo.

Sinänsä ei ole mikään ihme että lighti kelpaa. Muistelen kun ensimäisen elämänmuutokseni kynnyksellä, seisoin K-Marketin maitotuotehyllyillä tovin, ja mietin mitä jogurttia ostan töihin välipalaksi. No valikoima oli tietenkin aikamoinen. On merkkejä, on makuja. Ja sitten on "vain 0,2g rasvaa" tai "täyttä tavaraa". No siinä seisoskellessa mietin että periaatteessa en tykkää kevyttuotteista, mutta onhan siinä hirveän paljon vähemmän kaloreita. Onko se ratkaisu näin helppo? Joka tuutista kuulee että suosi kevyttä, ja pelotellaan lihomisella joka johtaa kaikenlaisiin terveysongelmiin. Puhumattakaan siitä miten tarkkoja ihmiset on linjoistaan. Valitse kevyttä!

Ymmärrän siis hyvin niitä jotka kevyttuotteeseen päätyvät, tai no tavallaan ymmärrän hyvin. Kun yhdistetään edellä mainittu usein suositeltu linja, ja se konkreettinen luku kaloreissa, kun vertaat Pepsi ja Pepsi Max pulloa, niin ratkaisu tuntuu varmastikin helpolta. Ehkä jopa suoraan sanottuna hämmentävältä että kukaan ikinä ottaisi sitä "kaloripommia". Se mitä omat tuttavat ovat kevyttuotteiden ja keinomakeutusaineiden käytöstä sanoneet, on lähinnä tasolla "ei niissä ole mitään pahaa, ei niitä silloin saisi myydä". Jossain vaiheessa kirjoitan vielä enemmän aspartaamista, niin vastenmielisiä asioita olen taas siitä aineesta lukenut ja kuullut.

Kaikki vaan tuntuu niin nurinkuriselta. Ihmiset haluaa pitää huolta itsestään, ja keinot on syödä mahdollisimman prosessoitua ja lisäaineilla höystettyä ruokaa, mutta kun se on kevyttä? Voita ja kermaa kauhistellaan, ja ostetaan kevytleikkeleitä, nitriittipommeja? Lapsille juotetaan kouluissa rasvatonta maitoa mutta kaadetaan ruokaan iloisesti natriumglutamaattia (tähän tosin taisi vihdoinkin tulla muutos?)? Nurinkurista kyllä, niin nurinkurista että tuntuu vähän uuvuttavalta edes ajatella asiaa. Suurin osa kun tyytyy juuri siihen "ei sitä saisi myydä jos se haitallista olisi". Huoh.

2 kommenttia:

  1. Mä koin ihan hirvittävän pettymyksen, kun Valion luomu-Oltermanni tuli kauppoihin. Ostin sitä innoissani sen enempää ajattelematta, höyläsin leivän päälle ja haukkasin... kumia! Sitten vasta tulin tarkistaneeksi pakkauksesta rasvapitoisuuden. Vähärasvainen. MIKSI? Eipä ostettu toiste...

    VastaaPoista
  2. No huoh, ilmeisesti helppoa iskeä trendikäs luomu-leima pakettiin, sen enempää miettimättä..

    VastaaPoista