keskiviikko 24. elokuuta 2011

leivästä

Lopetin leivän syömisen kesäkuussa. Se oli mahavaivojen takia lopulta aika helppo päätös, vaikka rakastankin leipää aivan mahdottomasti. Olen joskus aikaisemminkin elänyt ilman leipää, joten tiesin että siitä on mahdollista selvitä hengissä. Silloin tosin korvasin leivän riisikakuilla, mikä ei varsinaisesti ollut kovin fiksua - ne olivat pahanmakuista, turhanpäiväistä hiilarihöttöä joka ei edes vienyt nälkää. Nyt en ole riisikakkuja syönyt enkä niitä kaipaa. Leipää sen sijaan kaipaan.

Ruisleipää en ole syönyt vuosikausiin, sillä se on jostain syystä minulle täysin sopimatonta. Olen saanut siitä vatsavaivojen lisäksi ihottumaa, hiivaa ja närästystä, riippumatta siitä onko leipä kohotettu hiivalla vai juurella. Ainoastaan Ryvitan ruisnäkkäriä kroppani on sietänyt joten kuten. Kerran vuodessa tai parissa kuitenkin iskee niin valtava kunnon ruisleivän himo, että yleensä kuuntelen sitä. Niinpä viime lauantain reissulla Kannelmäen Prisman Eat & Joy Maatilatorille oli yksi päämäärä: ostaa täysrukiista luomuleipää.

Koska en missään tapauksessa olisi saanut kokonaista limppua tuhottua puolison kanssa kaksin, tuntui 7 euron hinta sellaisesta todellakin kohtuuttomalta. Onneksi valikoimiin kuului tarkoituksiini juuri sopiva vaihtoehto: pieni ruispatonki, jonka hinta oli alle kolmen euron. Sen kaveriksi ostettiin vielä Juustoportin luomukirnuvoita ja leikkeletiskistä luomumeetvurstia. Kyllä kelpasi nautiskella!

Valitettavasti rukiin himo ei ollut tällä tyydytetty, joten olen eilen ja tänään syönyt vähän lisää ruisleipää... ja sen huomaa olossa. Vatsa on pinkeä pallo, ilmaa liikkuu melko runsaasti ja koko ajan on vähän tahmea olo. Lisäksi kuopus, jota edelleen imetän, on piereskellyt tavallista enemmän. (Pienempänä täysimetyksellä ollessaan hän sai syömistäni gluteeniviljoista niin pahat refluksioireet, että olin keväälläkin jonkin aikaa viljattomalla ruokavaliolla sen vuoksi. Kaurapuuron antamisen lopetimme, kun tajusimme jokaöisten kivuliaiden ilmavaivojen johtuvan siitä. Nykyään hän syö tattaripuuroa, joka ei aiheuta oireita.)

Ehkä nyt ei tarvitse maistella tätä herkkua ennen ensi vuotta!

3 kommenttia:

  1. Ai että mä himoitsen nyt juuri tota ruispatonkia ja kirnuvoita!! Täytyy ehkä tehdä pieni Kantsun keikka tänään..

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä hyvää! Suosikkini on kuitenkin pari päivää vanha reikäleipä, joka on reunoiltaan sopivan rapsakaksi kuivahtanut. Saatoin ehkä syödä sellaistakin tässä pari päivää sitten...

    VastaaPoista
  3. Hassua, mä taas syön lähes ainoastaan ruisleipää (Ruispaloja) tai jotain omatekoista. Ilman ruisleipää vatsa ei pysy kunnossa, ei minulla eikä pojalla, jolla vatsan- ja suolentoimintaa on erityisesti seurattava.

    VastaaPoista