torstai 18. elokuuta 2011

pöpöjä ja patukoita

Meillä sairastetaan. Kuopuksella on korvatulehdus ja miehellä flunssa. Esikoinen on onneksi tällä hetkellä isänsä luona joten hyvällä tuurilla hän säästyy taudilta. Itse tietysti jännitän, onko kahden kuukauden smoothie- ja vitamiinikuuri lisännyt omaa vastustuskykyäni niin että pysyn terveenä. Toivotaan niin!

Kymmenkuiselle kuopukselle aloitettiin eilen antibioottikuuri, joka on jo toinen laatuaan hänen elämässään. Isoveli alkoi sairastella vasta kaksivuotiaana, joten tämä tuntuu todella aikaiselta ja aika kohtuuttomalta. Haluaisin pitää molemmat lapset niin terveinä ja vahvoina, ettei näitä kuureja tarvittaisi lainkaan, mutta nähtävästi molempien ruokavaliossa on vielä paljon korjattavaa. Olen myös harmissani siitä, etten aiemmin tajunnut kuopuksen olevan sairastumassa - tautia olisi voitu yrittää parantaa lempeämmin konstein ennen lääkekuurin aloittamista, mutta tuossa akuuttivaiheessa ei oikein tuntunut enää järkevältä lykätä lääkitsemistä. Vinkkejä lasten vastustuskyvyn kasvattamiseksi otetaan vastaan kommenttilaatikossa!

Itse olen ollut nyt kaksi kuukautta melko erilaisella ruokavaliolla aikaisempaan elämääni verrattuna. Gluteeniviljat ja kaura ovat jääneet pois lähes kokonaan (satunnaisia ruisnäkkäreitä lukuun ottamatta) ja niinpä vatsakaan ei enää ole ollut niin turvoksissa kuin aiemmin. Pari päivää sitten tein miehelle synttärilahjaksi myslipatukoita, joita olen nyt tullut itsekin syöneeksi (mitäs ovat niin hyviä...) ja niiden sisältämä kaura on laittanut mahan taas pullottamaan pitkästä aikaa. Myös niinä päivinä, kun ruisnäkkäriä on kulunut enemmän, vatsan toiminta hidastuu selvästi.

Aamut olen aloittanut vihersmoothiella muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta - ja niinä poikkeuspäivinä eron huomaa kyllä, kun olo on hidas ja tahmea ja koko ajan tekee mieli napostella. Nyt olisi tarkoitus lisätä päivään toinenkin smoothie johonkin kohtaan.

Ruokailu on muuttunut koko ajan kasvispainotteisemmaksi. Syömme lihaa tai kalaa edelleen kolmena-neljänä päivänä viikossa, mutta vain yhdellä aterialla. Kun en enää syö leipää, ei leivänpäällisiäkään kulu. Ainoastaan silloin, jos jääkaapissa on meetvurstipaketti, tulee käytyä närppimässä sieltä maistiaisia kun suolan ja rasvan himo yllättää. Siihen tarpeeseen olisi hyvä löytää toinenkin vaihtoehto...

Sokeria syön nykyään enää noin kerran viikossa. Irtokarkkipussi kuuluu vielä lauantaihini, siitä ei ole päästy mihinkään. Askel parempaan on kuitenkin otettu: ennen meillä oli tapana herkutella makealla joka ilta. Nykyään arkiherkuttelussa käytetään parempia aineita, ja jos sokeria johonkin tarvitaan, se on palmusokeria.

Ravintolisistä ja superfoodeista käytössä ovat maca, lucuma, D-vitamiini (125 mikrogrammaa), B-vitamiini, sinkki, kalaöljy, maitohappobakteerit sekä uusimpana MSM-jauhe, jota olen nyt syönyt pari viikkoa (1 tl aamuin illoin). Aluksi MSM laittoi vain vatsan sekaisin, mutta se meni ohi parissa päivässä. Viikon käytön ja pari päivää annoksen noston jälkeen minua viime aikoina piinanneet selkäkivut olivat kadonneet - en tiedä, oliko tämä sattumaa vai MSM:n ansiota, mutta sen tiedän kokemuksesta, etteivät ne yleensä ihan noin vain katoa. Olen nyt päässyt taipumaan jooga-asanoissa syvempiin venytyksiin kuin koskaan aikaisemmin ja saanut mm. eteentaivutuksessa pään polviin, minkä aina ajattelin olevan mahdotonta minulle!

Kaiken kaikkiaan nykyään on kevyempi ja soljuvampi olo ja viihdyn kehossani paremmin. Ruoansulatus on nopeutunut eikä vatsaa tule ajateltua enää kovin paljon, se on niin huomaamaton. Ihokin näyttää paremmalta. Jännityksellä odotan seuraavia kuukautisia, sillä niiden aikaan olen tavallisesti turvoksissa, ärtynyt ja vatsavaivainen - saa nähdä, onko tällä kertaa mikään toisin, kun käytössä on maca ja MSM.

Jaa niin ne myslipatukat - no, niihin tuli

  • vajaa litra luomukaurahiutaleita
  • pähkinäsekoituspussi
  • pussi pekaanipähkinöitä
  • seesaminsiemeniä
  • auringonkukansiemeniä
Rouhi pähkinät, paahda hiutaleita, siemeniä ja pähkinöitä uunissa 160 asteessa hetki.
  • kookoshiutaleita
  • kaakaonibsejä
Lisää seokseen.
  • voita (150-200 g lienee sopiva määrä)
  • luomumaapähkinävoita (n. 100 g)
  • hunajaa (maun mukaan)
  • palmusokeria (tai ruokosokeria tai fariinisokeria - noin 1½ desiä)
  • vaniljajauhetta
  • carob-jauhetta
Sulata kattilassa voi, maapähkinävoi, sokeri ja hunaja, mausta vaniljalla ja carobilla (tuota seosta voisi lusikoida sellaisenaan suuhunsa, nam...). Sekoita kaikki ainekset ja taputtele tiiviisti uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 150 - 160 asteessa kunnes väri on kauniin kullanruskea (20-30 min). Nosta leivinpaperin avulla jäähtymään. Leikkaa paloiksi ja nauti!

Itse laitoin liian vähän sokeria, joten patukat jäivät aika pehmeiksi ja mureneviksi. Säilytämme niitä jääkaapissa tästä syystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti