perjantai 2. syyskuuta 2011

Rokotusasiaa

Nyt tapetilla suurta ahdistusta minussa herättävä asia. Rokotukset. Meidän kohta 10-kuukautinen rakas tyttömme on tähän mennessä saanut kaikki suomalaisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet. Itse olen aina ihmetellyt ihmisiä jotka ei anna rokottaa lapsiaan. Kun on kerran näin hieno ja turvallinen systeemi tehty ja tarjolla, miksi vaarantaa oman ja/tai muiden lasten terveys?

No, yllätysyllätys, tämäkään asia ei välttämättä olekaan niin yksinkertainen. Tässä on useampi tänkapå. Ensinnäkin rokotebisneksissä liikkuu huimat rahat. Sen olen tässä kaiken uuden informaation tullessa oppinut, että jos johonkin asiaan liittyy paljon rahaa ja bisnestä, pitää olla varpaillaan. Toiseksi mietityttää rokotteissa käytettävät apu- ja säilöntäaineet (esim elohopea) ja adjuvantit, eli tehoaineet (esim alumiini). Ajatus siitä että antaisin pistää lapseeni elohopeaa (kaiken muun kyseenalaisen lisäksi), on oikeasti kammottava. Näiden lisäksi on moni muu mietinnässä oleva asia joista olen ottanut selvää lukemalla ja dokkareiden kautta. Miten rokotteet liittyvät lisääntyneisiin autoimmuunisairauksiin? Onko rokotteilla rooli lisääntyneissä allergia- ja astamatapauksissa? Liittyykö rokotteet autismin puhkeamiseen? Paljon on tullut aihetta uskoa että näin voi olla. Kuinka hyvä teho rokotteilla on? Olisi ihana ottaa piikki ja tuudittautua ajatukseen turvassa olosta, mutta tähän en enää voi uskoa. Se tässä onkin vaikeaa, ihmiselle joka on aina luottanut hyvään ja ihmisten rehellisyyteen.

Mua on ennen rauhoittanut asiantuntijat, lääkärit ja viralliset tahot. Vaan ei enää. Nyt tuntuu siltä että tässäkin asiassa täytyy kaivaa esiin se maalaisjärki ja kuunnella sisintään, ja luottaa siihen vaikka pelkoa yritetään levittää jatkuvasti. Tämä ote Rokotusinfon sivuilta, koskien sikainfluenssarokoituksia, tukee vahvasti ajatusta siitä että ei saa unohtaa ajatella itse ja kyseenalaistaa, ei edes pelon keskellä!:

Pekka Puska YLE TV1:n A-studiossa 21.10.2009, kun Pandemrix-rokotukset olivat käynnistymässä seuraavana päivänä:

"Kaikissa suhteissa tämä näyttäisi olevan täysin turvallinen rokotus. Meillähän vuosikausia pyöri influenssarokotukset, ja se on hyvin, hyvin turvalliseksi todettu."

Pekka Puska kymmenen kuukautta myöhemmin, 21.8.2010, kun epäiltiin Pandemrix-rokotteiden aiheuttaneen lapsille ja nuorille parantumatonta aivosairautta narkolepsiaa, varmistettu 14 tapausta puolessa vuodessa kun tavallisesti tapauksia havaitaan 3 vuodessa:

"Me emme tienneet kukaan, liittyykö tähän jotakin, me emme vieläkään tiedä, se oli se paras tieto."

"Rokotteen pitkäaikaisvaikutuksia kuten tämä, suurissa väestöissä, ei ollut mitään mahdollisuutta tutkia."

"- Ei mitään pandemiarokotetta ole ehditty tutkia tarpeeksi, sillä väestötason tutkimus vaatii useamman vuoden. Nyt täytyy selvittää, onko tautitapauksilla jokin yhteys rokotteeseen."


Ja tiedämmehän mitä nyt sitten on todettu..

Tällä äidillä on paljon lukemisurakkaa edessä, ja aion lukea niin paljon puolesta ja vastaan mitä vaan löydän, ja sitten yhdessä puolison kanssa päättää miten toimitaan. Meidän silmäterämme vuoksi.

Jos lukijaakin kiinnostaa, suosittelisin lukemaan ainakin tämän: luontaisterapeutti Tuija Kokkosen tekstin aiheesta. Ei siksi että väittäisin tässä olevan se yksi ja ainut totuus, mutta siksi että teksti on mielestäni todella monipuolinen ja ajatuksia herättävä. Ja niin klassinen tieto lisää tuskaa-tilanne!


2 kommenttia:

  1. Hupsis, olin ihan unohtanut tämän blogin olemassaolon :D

    Nythän selvisi tutkimuksissa, että kaikilla joille tuli narkolepsia Pandemrixin antamisen jälkeen oli sille altistava geeniperimä. Mutta mistäpä sitäkään olisi voinut etukäteen tietää...

    Me aiotaan edetä rokotusohjelman mukaan, poitsu tosin sai jo sen MPR-rokotteen 8kk iässä, koska oli ulkomaanmatka edessä. Mä olen aina miettinyt niitä, jotka ei ollenkaan rokota lastaan, että eikö ne koskaan sitten matkaile ulkomaille, esim. aina vain suositumpaan Aasiaan? Tää oli vähän nyt OT, anteeksi :D Mulla on hämärä muistikuva, että tuo MPR-joudutaan antamaan uusiksi nyt 1v-neuvolassa ja jos niin on, niin ajattelin pyytää että saatais ylimääräinen käynti eikä tarvitsisi montaa piikkiä antaa yhdellä kertaa (3 kai yhteensä?). Enpä tiennyt ennen sitäkään, että ne voi pyytää antamaan erikseen (toki yhdistelmärokotetta siis ei varmaankaan voi hajottaa osiin) eli vain yksi piikki per neuvolakäynti. Ei tule sitten kerralla niin iso rasitus pienelle elimistölle...

    Tuli vielä mieleen, että eri maissahan käytetään eri adjuvantteja (apuaineita) ja eikös teillä ole jossain vaiheessa edessä lomamatka jenkkeihin? :) Siellähän vois varmaankin turistikin saada (isolla summalla?) lapsen rokotettua vähän eri rokotteella kuin Suomessa, jos niin haluaa...

    VastaaPoista
  2. fmn: juu tässä tämä rullaa vähitellen, mulla ainakin ajatukset paljon edempänä kuin käytännön toteutus =D Mutta pikkuhiljaa..

    Tuo matkustelu-pointti on kyllä erittäin hyvä, mun mielestä ei OT-ollenkaan. Mekin ollaan menevää sorttia after all! Vielä ole tullut lapsen kanssa matkustettua, mutta edessä on reissuja, se on varma.

    Tällä viikolla neuvolassa th totesi mun kauhistuneen ilmeen nähtyään, että kaikki kolme piikkiä on parempi antaa kerralla (ja se MPR siis yksi niistä), kun että antaisi parin viikon välein ja keho on jatkuvassa rasituksessa. Tosin mä en ollut kyllä niin lyhyitä taukoja ajatellutkaan.. Ainakin mietityttää kovasti jos sen tuhkarokkorokotteen ottaisi myöhemmin kun se kerran ei ennen ole tähän settiin kuulunut.

    Niin tosiaan, ehkäpä Jenkeissä tässä(kin) asiassa rahalla saisi. Lueskelin myös että Suomeen on tilattavissa rokotteita ulkomailta, mutta mä oon tämän infon kanssa vasta ihan alussa =)

    Kiitos noista pointeista!

    VastaaPoista