keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Pari sanaa hammastahnasta

Fluori on yksi asia josta on myös tullut hamstrattua jonkun verran tietoa. Toki se lienee selvä, että fluorilla on etunsa hampaiden hoidossa ja suojelemisessa. Kuitenkin itselleni tuli yllätyksenä miten tiukkaa tavaraa se fluori oikeastaan onkaan. Tämä sarjassamme asoita joita ei ole ajatellut, vaan tehnyt vaan kuten käsketään.

Ilon Pisara-blogissa on aika tiukkaa tekstiä fluorista. Tässäkin tilanteessa tulee säilyttää kriittisyys, mutta silti ainakin meikäläiselle tulee aika epämukava olo ajatellessa että tuota sitä laittaa suuhuna kaksi kertaa päivässä, ilman että on kertaakaan koskaan ikinä hakenut syytä yhtään sen pidemmältä kuin että "tämä on suositus".

Kuten moni muu hurahdukseeni liityvä osa-alue, on tämäkin täysin vaiheessa. Tällä hetkellä kukaan meillä ei kuitenkaan pese fluorilla hampaita. Lapsen hampaat pestään ainakin toistaiseksi fluorittomalla lastentahnalla. Uutta arviota tehdään kun hampaita tulee lisää. Siihen tahtiin tuotakin kyllä nieleskelee että ei ihan heti tekisi mieli vaihtaa fluoria nieltäväksi.

Miehen kanssa haettiin juuri toinen tuubi Weledan suolahammastahnaa, ja se onkin ensimmäinen "luonnonmukaisempi" hammastahna joka ei töki mulla heti makunsa takia, ja hampaidenpesun jälkeen on suu ihan yhtä raikas kun fluoriannoksen jälkeen. Kuitenkin lueskelin myös että suolahammastahnan käyttö voi aiheuttaa ikenien vetäytymistä, joten katsellaan mikä olisi seuraava ehdokas kokeiluun. Tällä hetkellä harkitsen että siirtyisin kahden tahnan taktiikkaan, fluoria yhdellä ja fluoritonta toisella pesukerralla. Kompromissit on kova sana kun ei tiedä mihin ja kehen luottaa...

8 kommenttia:

  1. Tiesitkin jo varmaan, että fluoripitoisuudet vaihtelee hammastahnoittain? :) Yleensä ne on vaan sitten lastentahnoja, joissa on vähemmän fluoria ja niistä saattaa olla vaikea löytää sellaista, joka ei maistu jollekin kamalalle mansikkaesanssille tms. Elmexin lastentahna on ainakin sellainen "maustamaton"...

    VastaaPoista
  2. Mulla on iHerbistä tilattua Now Foodsin fluoritonta tahnaa, joka on ihan jees. Mulla käytössä juuri tuo kahden tahnan taktiikka ainakin toistaiseksi. Lapsille pitäisi keksiä joku vähäfluorinen/fluoriton ja parabeeniton tahna.

    VastaaPoista
  3. Meillä on Stockalta ROCSin fluoriton hammastahna. Käsitin niin, hammastahnaa annetaan jo nyt siksi, että siihen tottuu...? En ehkä ihan jaksanut kuunnella siellä neuvolan hammasinfossa. :/

    VastaaPoista
  4. fmn: juu tuon tiesin tosiaan, tuo Elmex lieneekin aika suosittu? Nyt ainakin tuntuu että vielä vähän aikaa mennään fluorittomalla ja sitten olisi ihanteellinen joku vähäfluorinen ja mahd kemikaaliton tahna..

    minka: jos keksit hyvän lastentahnan niin kerrokerro! ;)

    kaum: Näin näkin oon ymmärtänyt, että suunnilleen eka vuosi on lähinnä sitä totuttelua itse aktiviteettiin. Toi ROCS onkin mulle ihan uusi tuttavuus!

    VastaaPoista
  5. Oi voi. Nyt nousee tämän suuhygienistin karvat pystyyn. Väärinkäytettynä fluori on toki myrkky, mutta oikeinkäytettynä (oikea fluoripitoisuus tietynikäisille, vain pieni määrä tahnaa harjan kärkeen) ehdottoman tarpeellinen suoja kaikenikäisten hampaille reikiintymistä vastaan. ROCS:ien päälle en edes vilkaise ja suolahammastahnat kierrän kaukaa. Niiden jatkuva käyttö on aivan liian hankaavaa hampaille. Mitäs sitten tehdään, kun kiilteen pinta on aivan kulunut ja hampaita vihloo ja särkee jatkuvasti?

    VastaaPoista
  6. Satu K: Hyvä että tulee keskustelua! Niin kuten sanottu itsellä on vielä se hyvä tahna hakusessa. Suolahammastahnasta tosissaan tykkään kovasti, mutta mainitun ikenien vetäytymis-riskin vuoksi seuraavaksi tulee muuta kokeiluun. Ja kiille tosiaan halutaan pitää myös. Nyt olen ajatellut siirtyä tuohon fluoria kerran päivässä-systeemiin. Lapselle en kyllä siltikään tule vielä fluoria antamaan. Vaikka käytetyn tahnan määrä on pieni, tyttö nieleskelee koko pesun ajan ja sen jälkeen. Kun tuo homma vähän paremmin sujuu ja suun saa huuhdeltua, on uuden harkinnan paikka. Muistankohan oikeen jos ennen (vielä pari vuotta sitten) suositus oli että poskihampaiden tullessa, fluori kannattaa ottaa käyttöön? Se on itselläni tässä vähän "ohjenuorana", mutta tietoa otetaan aina mielellään vastaan! Varsinkin jos ei ole hammastahnafirman tekemä tutkimus ;)


    Ja noin yleisesti sivuhuomautuksena, tänään käyty hammaslääkärissä ekaa kertaa reiluun pariin vuoteen. Pelkäsin pahinta noin pitkän tauon jälkeen, mutta löytyi vaan yksi reikä joka paikataan varmuuden vuoksi vaikka olisi kuulemma myös seurantalinjalle voitu jättää. Mutta hammaslanka pitää sitten ottaa jatkossa käyttöön!

    VastaaPoista
  7. Lasten fluorihammastahna käyttöön ekan poskihampaan myötä tai sitten, kun lapsi oppii sylkemään. Meillä em. tapahtui kuitenkin huomattavasti aiemmin - tai lapsi osasi kyllä sylkeä, ei vain tehnyt sitä hammaspesulla. Alkuun tahnaa on kuitenkin tarkoitus laittaa vain niin pieni sipaisu, että sen nieleminen, vaikka päivittäin, ei saa mitään vahinkoa aikaan. Muistathan, että alkuun fluorimäärä saa olla vain 500 ppmF (esim. Oral B, Elmex).

    VastaaPoista