maanantai 17. lokakuuta 2011

Bisness nimeltä lääkkeet

Olen nauttinut Ylen erittäin hyvästä dokkari- ja ajankohtaisohjelmatarjonnasta viime aikoina kovasti! Katsoin ensimäisen osan minkan kehumasta "Mielen voima"-dokkarisarjasta, ja se teki todella suuren vaikutuksen. Mindfullnessmetodi onkin jonkun verran tuttu noin paperilla ainakin, nyt kiinnostaisi sitten kovasti tuota ihan käytönnössä opiskella.

Viimeksi katsottiin Lääkkeitä terveille-dokkari, joka taas kerran antoi ajattelemisen aihetta. Nämä on taas vaikeita aiheita ihmiselle joka aina haluaa uskoa hyvään. Skeptikkomieheni ei ollut aiheesta yhtään ihmeissään samalla kun mulla oli vaikea olla. Dokumentissa siis kuvailtiin monen ihmisen toimesta miten lääkeyhtiöt pyrkii saamaan käyttöön uusia diagnooseja, ja sen myötä myös lisää lääkkeitä. Terveistä ihmisistä tehdään sairaita. Ihan järjellä sen toki käsitän, kyseessä on bisnes ja bisneksen halutaan yleensä kasvavan, ja uusia tapoja ansaita rahaa etsitään jatkuvasti. Mutta aika vapaasti sitä kyllä huseerataan! Aika hiljentävä oli kuvaus siitä että 2001 Yhdysvalloissa määriteltiin terveellisen kolesterolin raja, päätöstä oli tekemässä 14 ihmistä joista 9 oli rahallisesti kytköksissä lääkeyhtiöön... Ei varmaan yllätä että raja-arvoja laskettiin. Tässä kohtaa haluaisi ajatella että "Niin mutta ei täällä Suomessa..", mutta se taitaisi taas mennä mun naiivi-ajatuslokeroon.

Dokumentissa myös kuvailtiin ideaa yleislääkkeen käytöstä, eli että tulisi suositus jossa kaikki tietynikäiset söisivät lääkettä joka olisi yhdistelmä eri lääkkeitä esim sydänvaivoihin. Varmuuden vuoksi. Huh!

Mielenkiintoinen dokkari kaiken kaikkiaan, suosittelen katsomaan, on sitä lääkkeistä mitä mieltä tahansa. Itse kuvailisin olevani lääkekriittinen, mutta en nyt kuitenkaan mitenkään täysin -kielteinen. Päänsärky kun iskee päälle oikeen kunnolla otan kyllä usein suosiolla pillerin tai pari jotta olo helpottaa. Lapseni kun joutui alle viikon ikäisenä osastohoitoon yleisinfektion vuoksi, osasi sitä todella arvostaa hoidon tasoa ja antibioottien olemassaoloa. Lähipiirissä on useampia ihimisiä jotka ovat parantuneet henkeä uhkaavista sairauksista lääkäreiden ja lääkkeiden avulla, tai joiden elämänlaatua on pystytty selkeästi parantamaan samoilla metodeilla. Joten kyllä myös kiitosta ja ymmärrystä löytyy! Kuitenkin itseni kohdalla ajattelen että pitäisi muistaa olla kriittinen, ottaa asioista selvää ja mahdollisuuksien mukaan käyttää ja kokeilla vaihtoehtoja. Ja ennen kaikkea pitää perusasiosta mahdollisimman hyvää huolta, hyvää ruokaa, liikuntaa ja aktiivisuutta ja stressin häätöä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti